bedrijfspand Frais Eminces

Thierry Prieur-Drevon, directeur ID5 (ingenieurs voor de voedingsmiddelenindustrie)

“Vanuit het perspectief van hygiëne, efficiëntie, ergonomie en veiligheid was de keuze voor een HYTT vacuüm transportsysteem een ​​heel logische”

Het in Frankrijk gevestigde Frais Emincés, gevestigd in Loire-Atlantique, in Pontchâteau, is al bijna 20 jaar specialist in de verwerking van regionaal ingekocht vers fruit en groenten.

Frais Emincés maakt elke dag gemaksgroente, gesneden fruit, salades en koelverse maaltijden. Groente en fruit worden met de hand geschild, gewassen en gecontroleerd, voordat het wordt gesneden en gemengd, met inachtneming van de hoogste normen inzake hygiëne en voedselveiligheid.

Frais Emincés levert aan horecaprofessionals en hypermarchés zoals Carrefour, Intermarché, Auchan, E. Leclerc en Système U, in het hele land via distributeurs.

 Vers gesneden groenten en fruit zijn relatief nieuw op de Franse markt en een groeiend marktsegment. Frais Emincés heeft dit marktsegment als primaire focus gekozen, waarbij zij in staat is een ​​constante kwaliteit van vers gesneden producten te leveren. Om zich voor te bereiden op de toekomst is er onlangs een nieuwe state-of-the-art fabriek gerealiseerd.

Bij het ontwerp, de engineering en het projectmanagement tijdens de bouwfase werd Frais Emincés ondersteund door Thierry Prieur-Drevon, Chef d’entreprise, ID5 – INGENIERIE DIMENSION 5 en zijn team. ID5 is al 20 jaar betrokken bij projecten in de voedingsmiddelenindustrie met algemene en gespecialiseerde technische diensten.

Ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij het bouwkundig ontwerp, het logistieke masterplan en ten aanzien van vraagstukken op het vlak van koudetechniek, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Ook bij het adviseren over het transportsysteem voor bijproducten en afval. Thierry Prieur-Drevon: “Vanuit het perspectief van hygiëne, efficiëntie, ergonomie en veiligheid was de keuze voor een HYTT vacuüm transportsysteem een ​​heel logische”.

Thierry Prieur-Drevon vervolgt: “Er is een trend naar voortdurend toenemende eisen ten aanzien van betere hygiëne en ergonomie, efficiëntie en kwaliteitszorg”.

1 van de 5 afzuigpunten van groente- en fruitafval
  • Om de voedselveiligheid te vergroten, is de fabriek ontworpen met hygiëne niveaus (gecontroleerd door lucht/klimaatcontrole, desinfectiesluizen en barrières). Ook het vacuüm transportsysteem van HYTT helpt om dit doel te bereiken, zeker ook omdat bij de verwerking van groenten en fruit zoals bij Frais Emincés een enorme hoeveelheid afval wordt gegenereerd bij het schillen, boren en snijden (25-30%). Het vacuüm transportsysteem voorkomt trolleytransport met afval tussen ruimtes met verschillende hygiëneniveaus.

 

  • Het personeel werkt in moeilijke omstandigheden: koude en vochtigheid. Intern vacuüm transport door een gesloten buis bespaart energie, tijd en bevordert de ergonomie en fitheid van het personeel en voorkomt bijvoorbeeld ongelukken met heftrucks.

De alternatieven voor vacuüm transport, zoals transportbanden, watergoten/stroomgoten en andere transportoplossingen zijn overwogen, maar er is gekozen voor een vacuüm transportsysteem via een gesloten buis. Er moet namelijk over een langere afstand worden getransporteerd. Bij een gesloten buissysteem zijn er geen retourstromen/bewegingen van lagere naar hogere hygiëne gebieden, de reiniging en bediening is eenvoudig, de afvalstroom beweegt zich automatisch in de goede richting van high care omgeving naar een centrale locatie buiten de high care omgeving. Een andere belangrijke reden om voor het HYTT-systeem te kiezen is het feit dat er geen bewegende delen zijn waardoor weinig tot geen onderhoud is vereist.

“Het managen van het project tijdens COVID-19 (juli t/m oktober 2020) met een groot aantal personeel van verschillende leveranciers uit verschillende landen was een grote uitdaging”, zegt Thierry Prieur-Drevon. Gelukkig is er niet één geval van COVID-19 opgetreden.

Marc Pajotin: “De samenwerking was en is positief, HYTT stond open voor suggesties, toonde zich flexibel en ze waren persoonlijk betrokken en toegewijd om het beste resultaat voor Frais Emincés te realiseren”.

Eric Oving van HYTT: “We zijn trots dat we de moderne fabriek van Frais Emincés hebben mogen voorzien van een hygiënisch vacuüm transportsysteem. We vertrouwen erop dat we onze samenwerking in de toekomst zullen voortzetten.”

Verdeelgoot boven inpandige container