Voedselveiligheid

Recalls en waarschuwingen

Net als in de eerste twee kwartalen van 2019 werden in Europa ook in het derde kwartaal van 2019 de meeste recalls en waarschuwingen geregistreerd in de food & beverage-sector: 968 tegen resp. 987 en 1.042 terughaalacties in Q2 resp Q1, zo blijkt uit de European Recall & Notification Index Q2 2019 van Stericycle Expert Solutions. Ook nu voeren noten, notenproducten, zaden (144) de lijst aan met producten die het meest uit de schappen zijn gehaald (was 187 resp. 217),
gevolgd door groente en fruit (109) en de opvallende stijger vis en visproducten (107). Daar staat een forse afname tegenover van het aantal recalls van kip en kipproducten: van 104 naar 70. Voor het eerst dit jaar hebben de meeste terughaalacties betrekking op producten uit Italië, gelijk aan het aantal vanuit Duitsland (was 141). Het UK komt op plek 3 (88/84), Frankrijk (84) op 4 en Nederland (82/88) op de vijfde plaats. Uit de markt halen was de meest gehanteerde recall-maatregel (130, was 141), gevolgd door een recall van consumenten (104/99) en niet-geautoriseerde import (97).

Voedselveiligheid: een zaak van de voedingsmiddelenindustrie of de toezichthouder?

Eigenlijk is deze vraag eenvoudig te beantwoorden. Dit is vooral een zaak voor de voedingsmiddelenindustrie: deze dient te zorgen dat de voedingsmiddelen veilig en met kwaliteit op de markt worden gebracht. De toezichthouder is erop gericht om de naleving af te dwingen. Bij recalls gaat het natuurlijk lang niet altijd om bedrijven die bewust de wet overtreden. Wel vaak om onbewust gemaakte fouten, slordigheden en gebrek aan kennis. Veel bedrijven houden te weinig rekening met productaansprakelijkheid. Het gevolg: productaansprakelijkheidsclaims, hoge kosten voor terugroepacties (recalls) en imagoschade. Een recall voor een doorsnee voedingsmiddelenbedrijf of groothandel begint bij ongeveer 250.000 euro. Boetebedingen door de food retail zorgen ervoor dat de bedragen verder oplopen tot bedragen boven de 1 miljoen euro. Een recallverzekering biedt lang niet altijd een oplossing, bijvoorbeeld in de polis staat dat er alleen een uitkering volgt wanneer de recall is opgelegd door de NVWA, terwijl de recall wordt “opgelegd” door de food retailer. Een ander punt is de opgelopen reputatieschade. Dan komt de producent tot de ontdekking dat zijn polis kleine lettertjes bevat, waarbij bijvoorbeeld alleen uitgekeerd wordt wanneer de recall is opgelegd door de toezichthouder (NVWA).

Wat kan de voedingsmiddelenproducent doen?

Volgens food technoloog zoals IJsbrand Velzeboer bijvoorbeeld zijn cruciale punten om de kans op een recall te minimaliseren: de opleiding, de taalvaardigheid en gemoedstoestand van het personeel dat in direct contact staat met het product. Een opleidingsplan, ook voor nieuwkomers! Een functionerend integriteitsstatuut en de orde en netheid in het grondstoffenmagazijn. De algemene staat van onderhoud van het pand, de inventaris en vooral de staat van de sanitaire ruimtes, zijn ook een goede indicator. Kortom, een goed hygiënisch ontwerp van álles wat zich in de productieruimte bevindt; dus ook vloeren, putjes en goten. Vooral Listeria monocytogenes zijn een gevaar in putten en goten (vooral wanneer er kieren zijn). Uit een grootschalig onderzoek bleek dat van de 10.000 genomen monsters van vloeren en putten in 40% van de gevallen Listeria werd aangetroffen. Bronnen van (her)besmetting zijn bijvoorbeeld langdurig vochtig blijvende vloeren. Machineonderdelen die juist op de vloer worden schoongemaakt zijn dan een bron van herbesmetting. Ook resten verontreiniging die tijdens het schoonmaken op de vloer zijn blijven liggen, en bij het spoelen weer van de vloer opspatten kunnen leiden tot herbesmetting. Kruisbesmettingen worden veroorzaakt door transportmiddelen (met name wielen van steekwagens en stapelaars) die in verschillende gebieden binnen de productie gebruikt worden, of door mensen die verschillende productiegebieden betreden.

Hygiënisch transport van afval- en bijproducten in de groente en
fruit verwerkende industrie

Er is een alternatief voor de watergoten die in de groente- en fruit verwerkende industrie worden toegepast. Deze oplossing is hygiënisch en zorgt ervoor dat afval of bijproducten snel en hygiënisch uit uw high care productie omgeving worden getransporteerd door een gesloten rvs-buissysteem naar een centraal punt. Dit biedt diverse voordelen, niet alleen op het gebied van vermindering van kruisbesmetting, maar ook de mogelijkheid afval- of bijproducten beter te verwaarden. Andere voordelen zijn het verminderen van handmatig intern transport, ruimtebesparing en geen heftrucks meer nodig om afval op te halen, resulterend in een veiligere werkomgeving. Diverse toonaangevende spelers die leveren aan de meest veeleisende food retailers zoals McDonalds hebben al voor dit alternatief gekozen.

Tot slot

Bent u nieuwsgierig wat we als HYTT voor u kunnen betekenen bekijk dan onze hygiënische oplossingen voor de groente- en fruitverwerkende industrie. Onze ervaring zetten we graag voor u in.

 

Bronnen:
V O E D I N G S I N D U S T R I E       SEPTEMBER 2016
RiskenBusiness, https://www.riskenbusiness.nl/nieuws/claims/europa-in-het-derde-kwartaal2019-zorgden-drank-en-voedselproducten-opnieuw-voor-meeste-recalls/